Sinan Göker Göz Grup

Katarakt ve Tehlikeli Olabilecek Diğer Göz Problemleri

Katarakt ve Tehlikeli Olabilecek Diğer Göz Problemleri

Genellikle yeni bir gözlüğe ihtiyaç duyana ya da görüşümüzde bir fark hissedene kadar göz doktoruna gitmeyi ve muayene olmayı erteleriz. Halbuki detaylı göz muayeneleri ciddileşme potansiyeli olan göz hastalıklarını erkenden teşhis etmeyi sağlayabilir ve bu sayede görüş kalitesinin kaybı önlenebilir veya yavaşlatılabilir.

Katarakt Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tıpkı bir kamera gibi gözün de içeri giren ışığı odaklamaya yarayan bir merceği vardır. Bu mercek normalde şeffaftır ancak zaman içinde puslu bir hale gelebilir. Bu duruma katarakt adı verilir. Katarakt görüşü engeller veya kötüleştirir, özellikle de gece saatlerinde okumayı veya araba kullanmayı zorlaştırır. Kataraktlar ilerledikçe uzaktaki yüzleri seçemeyebilir veya trafik işaretlerini göremeyebilirsiniz.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kataraktların gelişimi yaşla alakalıdır. Yeterince uzun yaşayan herkeste nihayet katarakt gerçekleşecektir. Özellikle de 70li yaşlarındaki kişilerde sık görülür. Katarakt ameliyat ile tedavi edilmektedir ve bu prosedürde gözün problemli doğal merceği, yapay  bir mercek ile değiştirilir. Dünya üzerinde en sık yapılan ve başarı oranı en yüksek ameliyatlardan biridir. Ameliyatta genel anestezi kullanılmaz, hasta 15-20 dakika süren operasyon süresince uyanık olur. İyileşme süreci hızlıdır ve hastanın geceyi hastanede geçirmesi gerekmez.  Travma, gözde enflamasyon veya şeker hastalığı gibi bazı medikal sorunlar kataraktların daha hızlı gelişmesine sebep olabilir.

Makula Dejenerasyonu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? 

Düzenli göz muayenesi ile tespit edilebilecek bir diğer problem yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. Makula, retina tabakasının keskin görüş için önem taşıyan küçük ve merkezi bir bölümüdür. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu 60 yaş ve üstü kişilerde geri dönüşü olmayan görüş kaybının önde gelen nedenidir. Bu problemin kuru ve ıslak olarak adlandırılan iki türü vardır. Kuru tipte probleme sebep olan makulanın yaşlanması ve incelmesidir. Islak tipte ise retinanın altındaki anormal kan damarlarının büyümesi, kan ve sıvı sızdırmaları ciddi görüş kaybına sebep olabilir. Yaş haricinde makula dejenerasyonunun risk faktörleri arasında ailede hastalık geçmişi, sigara kullanımı ve yüksek tansiyon bulunur. Kuru tip için henüz bir tedavi olmasa da ıslak tip ilaç veya lazer ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.

Makula delikleri, makula bölgesinde oluşan küçük kusurlardır. Görüşün merkezinde kayıp, bulanıklık veya bozulma yaşanabilir ve kitap okumak, araç kullanmak zorlaşabilir. 60 yaşın üstündeki kişilerde ve kadınlarda daha çok görülürler. Bazı makula delikleri kendi kendilerine kapansalar da tedavi için ameliyat gerekli olabilir. Problemin risk faktörleri arasında yaş, retina dekolmanı geçmişi, şeker hastalığı, göz enflamasyonu ve retinadan dışarı kan taşıyan damarların tıkanması mevcuttur.

Doktor Randevu Hattı

Telefonla arayabilir yada iletişim formunu kullanabilirsiniz

Randevu ve Bilgi Hattı 444 31 99