Sinan Göker Göz Grup

Çocukların Uzun Süreler Ekran Karşısında Olmalarının Göz Sağlığına Etkileri

Çocukların Uzun Süreler Ekran Karşısında Olmalarının Göz Sağlığına Etkileri

Ekranlı Cihaz Kullanımı ve Göz Kuruluğu İlişkisi

Elektronik cihaz ekranlarına uzun süreler bakmak Meibomius bezi atrfofisini arttırmaktadır.

COVID-19 pandemisi ile birlikte, tüm dünyada ekranlı cihaz kullanım süreleri arttı. Ekrana uzun süre bakmak birçok kişide göz kuruluğu yakınmalarının artmasına neden oluyor. Özellikle çocukların elektronik cihaz ekranları karşısında geçirdikleri zaman ciddi oranda artış gösterdi. Bu da kısa ve uzun vadede etkilerinin ne olabileceğine dair merak uyandırdı. Anne ve babalar göz hastalıkları uzmanlarına sıklıkla, çocuklarının ekrana bakma süreleri konusunda endişelerini dile getiriyor ve şu soruları soruyorlar: Uzun ekran kullanım süreleri çocuklarda da göz kuruluğuna yol açar mı? Böyle bir riski önceden tespit emek mümkün mü?

Amerika’da Yapılan Araştırma ve Bulgular

Amerika’da yapılan bir araştırmada, uzun ekran kullanım sürelerinin sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da gözlerde kuruluk yakınmalarının artmasına neden olduğu belirlendi. Çocukların uzun süreli ekran kullanımının meibomius bezlerinde işlev azalmasına yol açtığı vakalarda, ileri yaşlarda gözlerde kuruluk yakınmalarının devam edeceğİ anlaşıldı. Bu durumdaki çocuklarda görülen bulanık görme, ağrı ve gözlerde rahatsızlık hissi, eğitim ve öğrenimi de olumsuz etkiliyor. Araştırmacılar bu çalışmada, meibomius bezlerinde ciddi işlev bozukluğu görülen bazı vakalarda gözün saydam tabakası olan korneada arzu edilmeyen damarlanmaların meydana geldiğini gözlemlediler.

Meibografi Testinin Önemi ve Faydaları

Bu çalışma,  meibomius  bezlerinde görülebilecek işlev kaybının,  çocukların göz sağlığını kısa ve uzun vadede olumsuz etkileyebileceğini açıkça göstermiş oldu. Bu araştırma ve sonuçları, meibografi incelemesinin klinik uygulamalarda yer alması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle ebeveynlerin göz doktorlarına,  çocuklarının ekran karşısında geçirdikleri süreleri ve sınırlamaları danıştıklarında bu araştırma sonuçları dikkate alınmalıdır.

Sonuç ve Öneriler

Bu alanda yapılacak yeni araştırmalarda, daha çok etkenin  hesaba katılmasının yararları vardır. Ekran kullanım süreleri ile gözlerde kuruluk ilişkisi anlaşılması gereken bir konudur. Meibografi testi, ekran kullanım süresi ve kısıtlamaları konularında, göz sağlığının korunabilmesi için önemli sonuçlar verebilmektedir. Öte yandan oto-immun biomarker’ların varlığı, göz kuruluğunu tetikleyen diğer bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu bulguların birlikte değerlendirilmesi çocukların ileride yaşayabilecekleri göz kuruluğu riskinin değerlendirilmesinde önem taşımaktadır. Çocuklara yapılacak Meibografi tetkiki, ekran kullanım süreleri ile gözlerde kuruluk riskinin değerlendirilebilmesi için rutin bir klinik test olarak, ileride kullanılabilecektir.

Doktor Randevu Hattı

Telefonla arayabilir yada iletişim formunu kullanabilirsiniz

Randevu ve Bilgi Hattı 444 31 99